Pershing Square Renew and our partners with the City of Los Angeles, José Huizar and Council District 14, the Department of Recreation and Parks, and the Bureau of Engineering have been working with Agence Ter / Gruen Associates since the time they won the design competition in Spring 2016. The work that this talented design team has done thus far, and the work that they will continue to do throughout the design process, will ensure that Angelenos will once again view Pershing Square as the dynamic heart of Los Angeles.


“This project isn’t a masterpiece, it’s a canvas. But it’s a masterful canvas” -- Henri Bava, Principal of Agence Ter and Design Lead

 

The Design

“Since Summer 2017, Agence Ter, together with Gruen Associates, have evolved the initial conceptual scheme based on the technical realities of the site and in partnership with the city.

The essential elements of the competition scheme – great lawn, pergola, gardens and promenade – remain consistent and so has our goal: to create a new green heart in downtown Los Angeles, a radical openness.

Opening the site means removing barriers and walls and altering the parking garage roof deck in order to return Pershing Square to the same height as the surrounding sidewalks. This allows sight-lines and a sense of openness with flexibility for program.

With technical investigation from our consultant team, we have come to better understand the parking garage itself, its limitations for structural loading as well as planting depth.

A key change has been the replacement of the pergola from Hill Street to Olive and the migration of the gardens closer to Hill Street. This shift both retains the original spatial conception of the competition while achieving clear design improvements.

The introduction of a step closer to Hill Street helps provide planting depth and allows the relocation of the grand gardens envisioned in the competition without significant incursion into parking below. We will begin to develop these gardens and their adjacency to a planted Promenade along Hill Street forming a natural canopy for all-day shade.

Between the natural and the architectural canopies, the great lawn provides the green heart of the city.

Further design refinements and technical analyses are ahead as we work towards completing a Concept and Feasibility phase in early Spring 2018.”

The design has naturally evolved since Agence Ter and Team won the competition in 2016, and will continue to do so throughout the feasibility and design phases. To view the initial design that won the competition, please visit the Process page of our website.

 

Videos

December 2017 Public Event


Agence Ter & Team Video